Medinfo

Reumatologie

10 lucruri pe care ar trebui să le știi despre artrita reumatoidă

Dr. Raluca Alexandra Cioineac Medic specialist Reumatologie

1. Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică

Apariția artritei reumatoide este o consecință a disfuncționalității sistemului imun, care atacă articulațiile, cauzând inflamație și durere articulară. Netratată, inflamația poate duce la apariția eroziunilor și distrucțiilor articulare. Poate, de asemenea, să afecteze și organele interne.

2. Artrita reumatoidă nu afectează doar articulațiile

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie sistemică care, pe lângă articulații, care sunt sediul central al procesului inflamator, poate să afecteze și inima, plămânii, ochii, pielea, ficatul, rinichii etc.

3. Tratamentul agresiv administrat precoce are cele mai bune rezultate în cazul artritei reumatoide

Inițierea tratamentului încă din primele luni de la apariția simptomatologiei poate preveni degradarea articulațiilor. Scopul tratamentului este de a induce remisiunea prin stoparea inflamației. Medicii folosesc așa-numitele „droguri modificatoare de boală” pentru a opri progresul afecțiunii.

4. Obținerea remisiunii este posibilă în cazul artritei reumatoide

Medicul va urma o abordare de “treat to target” (terapie la țintă) pentru a controla inflamația și simptomele. Scopul este de a menține activitatea bolii cât mai scăzută posibil până în punctul când se ajunge în remisiune – cât mai puține articulații afectate, activitate scăzută a bolii și markeri de inflamație scăzuți.

5. Urmează corect tratamentul!

Complianța la tratament este unul dintre cei mai importanți factori în obținerea remisiunii. Faptul că trebuie urmat un tratament cronic ce trebuie ajustat permanent în funcție de răspuns sau efecte adverse poate duce la o aderență scăzută la tratament mai ales în rândul pacienților tineri. Este important de reținut faptul că unele medicamente, odată oprite, pot sa nu mai fie la fel de eficiente când sunt reluate.

6. Protejează-ți inima!

Artrita reumatoidă crește riscul cardiovascular. Eliminarea factorilor de risc se poate realiza prin controlul hipertensiunii arteriale și al nivelului seric de colesterol, cu ajutorul unei diete echilibrate și activitate fizică zilnică.

7. Exercițiul fizic este foarte important

Exercițiul fizic zilnic îți poate îmbunătăți starea fizică și psihică și mai ales mobilitatea articulațiilor. Sunt recomandate cel puțin 30 de minute de activitate fizică, de exemplu, plimbările lungi sau mersul pe bicicletă, 5 zile pe săptămână. Adăugați exerciții de tonifiere a musculaturii pentru a ajuta susținerea articulațiilor, dar și de flexibilitate, pentru a vă păstra mobilitatea articulară.

8. Atenție la puseele de activitate (flare-up)

În artrita reumatoidă, puseele de activitate pot să apară oricând în evoluția bolii și se manifestă prin oboseală marcată, dureri articulare, febră, scădere ponderală și mobilitate limitată. Poate fi nevoie de o ajustare în schema de tratament (creșterea dozelor sau schimbarea medicamentului).

9. Luptă cu oboseala!

Oboseala marcată este un simptom des întâlnit în artrita reumatoidă. Poate duce la resimțirea mult mai puternică a durerilor articulare și la tulburări de concentrare. Menține un stil de viață echilibrat și solicită o reevaluare clinic-biologică.


10. Fumatul – important factor de risc

Ultimele cercetări arată că fumatul afectează sistemul imun, cu atât mai mult cu cât ai deja o boală diagnosticată. Fumatul poate influența răspunsul la anumite medicamente ca metotrexatul sau blocanții de TNF alfa și poate intensifica simptomatologia.

Diagnosticul precoce este important pentru inițierea rapidă a tratamentului adecvat. Pentru programare unei consultații, sună la 0232 920, Call Center Arcadia.

Articole din aceeași categorie

Informații medicale