Medinfo

Neurologie

5 lucruri pe care le poți face pentru a preveni un AVC

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral (AVC) rămâne prima cauză de handicap dobândit la vârstă adultă, a II-a cauză de demență (prima fiind boala Alzheimer) și a IV-a cauză de mortalitate de cauză netraumatică (a II-a cauză în România). Comportamentul preventiv poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral. Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a preveni un AVC, inclusiv modificarea stilului de viață și gestionarea factorilor de risc.

Primele acțiuni: lucruri pe care le poți face pentru a preveni un AVC

Iată 5 lucruri pe care le poți face pentru a preveni riscul de apariție a unui atac cerebral.

1. Ține tensiunea arterială sub control
Măsurarea regulată a tensiunii, prin adoptarea unui tratament adecvat, poate preveni posibilele complicații asociate cu un AVC. Trebuie să menții tensiunea arterială la 120/80 mm Hg sau, cel mult, la 140/90 mm Hg, condiție asociată cu reducerea consumului de sare și a alimentelor bogate în grăsimi saturate.

2. Menține o greutate sănătoasă
Obezitatea crește șansele de a suferi un AVC. Ai grijă de cantitatea de grăsimi saturate consumate pe parcursul zilei. O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase te poate ajuta să menții o greutate corporală în limitele normale. De altfel, aceste recomandări dietetice vizează minimizarea riscului de a dezvolta un atac vascular cerebral.

3. Renunță la fumat și limitează consumul de alcool
Fumatul influențează negativ asupra vaselor de sânge și crește riscul formării cheagurilor în organism. Pe timp îndelungat, fumatul sau expunerea pasivă la fumul de țigară poate crește semnificativ riscul de a suferi un AVC.  În cazul alcoolului, acesta poate declanșa bătăi neregulate ale inimii (fibrilație atrială) și poate crește tensiunea arterială.

4. Fă exerciții în mod regulat
Activitatea fizică regulată, precum mersul de jos, înotul sau ciclismul, cel puțin 30 de minute, te ajută să previi un atac cerebral prin reglarea tensiunii arteriale și creșterea nivelului de colesterol de înaltă densitate („colesterolul bun”).

5. Gestionează diabetul
O cantitate mare de zahăr în organism deteriorează vasele de sânge, accelerând predispoziția pentru apariția cheagurilor în interiorul acestora. De aceea, verificarea regulată a nivelului de zahăr în sânge este necesară pentru a reduce riscul de apariție a unui atac cerebral.

Comportamentul preventiv în cazul unui AVC înseamnă stil de viață sănătos, alegeri alimentare corecte și evitarea obiceiurilor dăunătoare organismului. În cazul în care identifici unul dintre simptomele unui AVC, consultul medical de urgență este obligatoriu, deoarece un atac cerebral poate fi tratat dacă se intervine în primele 3 ore de la apariția simptomelor.

Recuperarea post AVC

În cazul unui AVC, neuronii afectați de lipsa de oxigen și substanțe nutritive nu se regenerează. Cu toate acestea, creierul are o anumită capacitate de neuroplasticitate, care îi permite să reînvețe cum să funcționeze după leziuni neurologice, printr-un proces de recuperare.

Din acest motiv, terapiile de recuperare după AVC sunt importante și necesare pentru a obține un grad cât mai extins de autonomie. În cadrul Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, în planul de tratament individual al pacientului post AVC este integrată componenta de reeducare funcțională prin terapie fizică și kinetoterapie. Programele de recuperare după AVC sunt adaptate perfect nevoilor fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de stadiul de evoluție al afecțiunii.

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este cea mai complexă soluție din Europa pentru recuperarea medicală a pacienților cu afecțiuni neurologice, ortopedice, cardiovasculare, pneumologice sau reumatologice. Principalele elemente distinctive includ tehnologia robotizată de ultimă generație, echipa medicală cu experiență internațională și capacitatea extinsă de internare, în rezerve cu un înalt grad de confort.

Pentru programare, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole din aceeași categorie

Informații medicale