Medinfo

Neurologie

5 semne de alarmă ale unui AVC pe care nu trebuie să le ignori

Un accident vascular cerebral (AVC) se produce atunci când circulația sângelui către creier este întreruptă, iar celulele cerebrale sunt deteriorate. Există 2 cauze de apariție ale accidentului vascular cerebral: blocarea unui artere (AVC ischemic) sau ruperea unui vas de sânge (AVC hemoragic). În ambele cazuri, este important să recunoști primele semne de alarmă ale unui AVC și să acționezi rapid, deoarece un atac cerebral poate fi tratat dacă este diagnosticat în primele 3 ore de la debutul simptomelor.

Cele mai frecvente semne de alarmă ale unui AVC

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală absolută, de aceea identificarea timpurie a principalelor semne de alarmă este importantă pentru a preveni deteriorarea țesutului cerebral.

1. Tulburări de vorbire și înțelegere
Problemele de vorbire sunt, de regulă, asociate cu accidentul vascular cerebral. În acest caz, capacitatea de a vorbi poate fi influențată prin tulburări de pronunție a unor cuvinte sau prin neînțelegerea mesajelor primite de la oamenii din jur.

2. Dificultăți de vedere
Problemele de vedere, traduse prin vedere încețoșată, dublarea vederii sau deficiențe de câmp vizual, pot fi un indiciu al unui AVC iminent sau în curs de desfășurare.

3. Durere de cap severă
O durere de cap foarte intensă, care apare brusc și fără o cauză evidentă, poate fi un semn de AVC, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, precum vărsături, amețeli sau pierderea conștienței.

4. Stare de slăbiciune sau amorțeală
O manifestare specifică AVC-ului este slăbiciunea sau amorțeala bruscă a corpului, de obicei, la nivelul feței, brațului sau piciorului.

5. Dificultăți de coordonare a mișcărilor sau a mersului
Lipsa de coordonare între mâini și picioare sau între alte părți ale corpului poate fi un semnal important care denotă apariția unui atac cerebral. Aici se include și senzația de instabilitate, amețeala și dificultatea de mers.

Cum recunoști aceste semne prin metoda FAST?

În cazul în care suspectezi că o persoană suferă un AVC, un mod simplu de a-ți aminti semnele acestei afecțiuni este aplicarea metodei FAST:

F – Face (față)
Cere-i persoanei să zâmbească sau să își ridice sprâncenele. În cazul în care observi că un colț al gurii este căzut sau fața pare să fie asimetrică, este posibil ca persoana să sufere un AVC.

A – Arms (brațe)
Cere-i persoanei să ridice ambele brațe la același nivel. În cazul în care observi că unul dintre brațe începe să coboare sau că persoana nu poate ridica brațele, este posibil ca acesta să fie un semn de slăbiciune musculară, adesea asociat cu un AVC.

S – Speech (vorbire)
Cere-i persoanei să repete o frază cât mai simplă. În cazul în care identifici că persoana are un discurs lipsit de coerență, vorbește neclar sau nu reușește să repete fraza corect, este posibil ca această persoană să sufere un AVC.

T – Time (timp)
În cazul unui accident vascular cerebral contează fiecare minut. De aceea, este important să acționezi imediat pentru identificarea timpurie a simptomelor și pentru creșterea șanselor de recuperare.

În cazul în care identifici aceste semne de alarmă ale unui AVC la tine sau la alte persoane din jur, consultul medical de urgență este obligatoriu.

Recuperarea post AVC

În cazul unui AVC, neuronii afectați de lipsa de oxigen și substanțe nutritive nu se regenerează. Cu toate acestea, creierul are o anumită capacitate de neuroplasticitate, care îi permite să reînvețe cum să funcționeze după leziuni neurologice, printr-un proces de recuperare.

Din acest motiv, terapiile de recuperare după AVC sunt importante și necesare pentru a obține un grad cât mai extins de autonomie. În cadrul Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, în planul de tratament individual al pacientului post AVC este integrată componenta de reeducare funcțională prin terapie fizică și kinetoterapie. Programele de recuperare după AVC sunt adaptate perfect nevoilor fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de stadiul de evoluție al afecțiunii.

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este cea mai complexă soluție din Europa pentru recuperarea medicală a pacienților cu afecțiuni neurologice, ortopedice, cardiovasculare, pneumologice sau reumatologice. Principalele elemente distinctive includ tehnologia robotizată de ultimă generație, echipa medicală cu experiență internațională și capacitatea extinsă de internare, în rezerve cu un înalt grad de confort.

Pentru programare, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

Articole din aceeași categorie

Informații medicale