Medinfo

Recuperare Medicală, Reumatologie

Alimente recomandate pentru o recuperare rapidă după operație

Recuperarea după o intervenție chirurgicală este un proces complex, care implică atât repaus, cât și o alimentație adecvată. Aceasta din urmă joacă un rol esențial în acest proces, nu doar pentru că poate influența viteza și calitatea vindecării, ci și pentru că poate contribui la evitarea anumitor complicații asociate cu operațiile.[1] Continuă să citești pentru a descoperi câteva recomandări generale pentru o alimentație sănătoasă în perioada de recuperare postoperatorie!

Alimente bogate în fibre - pentru prevenirea constipației

Constipația este un fenomen frecvent după operații, cauzat adesea de medicamentele prescrise pentru gestionarea durerii. Pentru a preveni, este necesar un aport adecvat de fibre în dietă. Acesta poate fi asigura prin includerea în dieta ta după operație a unor alimente precum: pâinea integrală de grâu, ovăzul, fructele uscate, inclusiv prunele și sucul de prune, fasolea și leguminoasele. Toate sunt surse excelente de fibre. Nu uita însă să te și hidratezi adecvat - deshidratarea poate agrava constipația și poate face fibrele din dietă mai puțin utile.[1]

Alimente bogate în proteine - esențiale pentru regenerarea țesuturilor

Proteinele reprezintă un element cheie în procesul de recuperare după o operație, având un rol crucial în regenerarea țesuturilor și în reconstrucția masei musculare și, prin asta, în procesul de recuperare medicală. Acestea sunt componente esențiale ale fiecărei celule din corpul nostru, fiind necesare pentru creșterea și repararea țesuturilor, producerea de enzime și hormoni și susținerea sistemului imunitar.[1]

Există multe alimente care conțin cantități considerabile de proteine și care ar trebui incluse în meniul zilnic după operație pentru o recuperare optimă. Sunt recomandate însă în special cele bogate în proteine slabe:

  • carnea de pui și de curcan (fără piele);
  • mușchiulețul de porc;
  • peștele și fructele de mare;
  • untul de arahide;
  • laptele și iaurtul fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi.[1]

Alimente bogate în vitamine și minerale - pentru imunitate și sănătate generală

Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru procesul de recuperare după o operație, deoarece acestea ajută organismul să se vindece și să se regenereze. O dietă echilibrată, bogată în acești nutrienți, poate susține regenerarea țesuturilor, îmbunătățirea funcției imunitare și ameliorarea sănătății generale.[1]

Fructele și legumele proaspete sunt surse excelente de vitamine și minerale, contribuind semnificativ la vindecarea postoperatorie. Fructele de pădure, de exemplu, sunt bogate în vitamina C, un nutrient esențial care stimulează producția de colagen, cea mai abundentă proteină din organism, contribuind astfel la vindecarea rănilor. De asemenea, acestea conțin antioxidanți precum antocianinele care oferă efecte antiinflamatorii, antivirale și de susținere a sistemului imunitar.[2]

Legumele cu frunze verzi, precum spanacul și kale, sunt și ele bogate în vitamina C, dar și în mangan, magneziu, acid folic și provitamina A, toate acestea fiind esențiale pentru funcția imunitară și sănătatea generală.[2]

Cerealele integrale sunt, de asemenea, o sursă excelentă nu doar de fibre, ci și de vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele B, fierul și magneziul, care sunt esențiale pentru regenerarea celulară și sănătatea generală. În același timp, produsele lactate cu conținut redus de grăsimi sunt o sursă excelentă de proteine, calciu, vitamina D și minerale care ajută la vindecarea rănilor, precum magneziul, zincul și seleniul.[1]

Alimente de evitat

Este important să se acorde atenție nu doar alimentelor recomandate, ci și celor ce trebuie evitate. Un exemplu în acest sens sunt alimentele procesate, care tind să fie bogate în zaharuri, sare și grăsimi, dar sărace în fibre și al căror consum prelungit poate contribui la inflamație, un factor care poate încetini procesul de vindecare.[1]

Alimentele cu conținut scăzut de fibre, precum carnea roșie, brânza, carnea procesată, pâinea albă, biscuiții, pastele, gustările și deserturile dulci, precum și consumul de alcool și cofeină, care pot avea un efect diuretic asupra organismului, ar trebui evitate până la revenirea la normal a tranzitului intestinal. Aceeași recomandare este valabilă și pentru unele fructe și legume ce pot provoca balonare sau diaree: merele, caisele, cireșele, smochinele, strugurii, anghinarea, sparanghelul, broccoli, varza de Bruxelles, varza, morcovii, conopida, țelina, castraveții, ardeiul verde, ceapa și ridichile.[1] 

Consumul excesiv de zahăr poate duce la inflamație, care la rândul său poate încetini procesul de vindecare. Zahărul poate contribui, de asemenea, la creșterea în greutate, care poate adăuga un stres suplimentar corpului în timpul recuperării.[1]

Echipa medicală care se ocupă îngrijirea ta îți va spune exact ce alimente trebuie să eviți după o operație!

De reținut: 

Dieta recomandată după o operație poate varia în funcție de tipul intervenției chirurgicale suportate. De exemplu, în cazul anumitor operații poate fi necesară o dietă lichidă sau bazată pe alimente moi, cel puțin în primele zile, iar după o intervenție chirurgicală la nivelul intestinului ar putea indicată o dietă săracă în fibre.[1] 

Contează, de asemenea, și sănătatea generală. Pacienților care suferă de boli renale sau de ficat li se poate recomanda să limiteze aportul de fibre, în timp ce acelora diagnosticate cu afecțiuni precum diverticulita li s-ar putea spune că este necesar să evite alimentele greu de digerat.[1]

Dieta pacientului în Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia se stabilește întotdeauna după o evaluare nutrițională atentă, ținând cont atât de patologia de fond, cât și de preferințele acestuia!  

Pentru a facilita procesul de vindecare după o intervenție chirurgicală, este esențial să alegem alimentele potrivite și să evităm cele care pot împiedica acest proces. Atenția acordată alimentației nu numai că poate accelera vindecarea, dar poate contribui și la menținerea unei stări generale de bine în perioada de convalescență.

Bibliografie:

  1. „What to Eat after Surgery and What to Avoid”, Verywell Health, 2024, www.verywellhealth.com/what-to-eat-during-your-recovery-after-surgery-3156923. Accesat la 13 mai 2024. 
  2. Kubala, Jillian. „10 of the Best Foods to Help You Heal”, Healthline, 12 Aug. 2020, www.healthline.com/nutrition/foods-that-help-you-heal. Accesat la 13 mai 2024.

Articole din aceeași categorie

Informații medicale