Medinfo

Neurologie

Care este riscul de a avea al doilea AVC (riscul de recidivă)?

Un accident vascular cerebral afectează considerabil calitatea vieții și influențează negativ asupra funcționării neurologice pe termen lung. Odată ce o persoană a trecut printr-un episod clinic de accident vascular cerebral, riscul de a avea al doilea AVC crește semnificativ, cu consecințe mult mai grave decât cel primar, în contextul în care țesuturile cerebrale nu mai sunt atât de rezistente.

Potrivit statisticilor, 1 din 4 persoane care au suferit un AVC prezintă riscul de a avea un al doilea atac cerebral în decurs de 5 ani. Cu toate acestea, acest risc de recidivă poate varia în funcție de tipul de AVC, gravitatea situației și alți factori legați de stilul de viață și condițiile de sănătate preexistente.

Riscul de a avea al doilea AVC în primii ani

De cele mai multe ori, un accident vascular cerebral recurent are aceleași motive fundamentale de apariție ca și primul episod clinic de AVC. Rata de recidivă după un prim AVC este destul de ridicată, mai ales în primii 5 ani după incidentul inițial. Potrivit statisticilor, riscul de a dezvolta un infarct miocardic sau chiar riscul de deces este mai mare după un accident vascular cerebral recurent.

Care sunt simptomele unui accident vascular cerebral recurent?

Un accident vascular cerebral recurent poate fi de două tipuri: accident vascular cerebral ischemic (blocarea unei artere) sau accident vascular cerebral hemoragic (ruperea unui vas de sânge). Simptomele unui al doilea AVC pot fi similare cu cele resimtițe în timpul primului atac cerebral. În această categorie se includ:

  • amorțeală sau slăbiciune care apare brusc și afectează doar o parte a corpului;
  • paralizie facială;
  • confuzie;
  • dificultăți de vorbire;
  • durere de cap bruscă și severă, diferită față de o durere obișnuită;
  • lipsă de echilibru și coordonare.

Cum poți să reduci riscul de a suferi un al doilea AVC?

Din fericire, 80% din accidentele vasculare cerebrale recurente pot fi prevenite. Reducerea riscului de recidivă implică gestionarea eficientă a factorilor de risc și adoptarea unor măsuri preventive. Pe lângă vizitele regulate la medic pentru evaluarea sănătății generale și gestionarea afecțiunilor cronice, precum diabetul și aritmiile cardiace, o serie de măsuri pot fi luate pentru scăderea riscului de a dezvolta un al doilea AVC:

  • verificarea constantă a tensiunii arteriale;
  • monitorizarea nivelului de colesterol;
  • menținerea unei greutăți în limite normale;
  • exercițiul fizic în mod regulat;
  • renunțarea la fumat;
  • consumul de alcool cu moderație.

Riscul de a avea al doilea AVC poate fi redus semnificativ prin monitorizare medicală continuă și gestionarea atentă a factorilor de risc. Cu toate acestea, dacă observi că cineva se confruntă cu orice simptom asociat cu AVC, trebuie să soliciți imediat asistență medicală de urgență.

Recuperarea post AVC

În cazul unui AVC, neuronii afectați de lipsa de oxigen și substanțe nutritive nu se regenerează. Cu toate acestea, creierul are o anumită capacitate de neuroplasticitate, care îi permite să reînvețe cum să funcționeze după leziuni neurologice, printr-un proces de recuperare.

Din acest motiv, terapiile de recuperare după AVC sunt importante și necesare pentru a obține un grad cât mai extins de autonomie. În cadrul Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, în planul de tratament individual al pacientului post AVC este integrată componenta de reeducare funcțională prin terapie fizică și kinetoterapie. Programele de recuperare după AVC sunt adaptate perfect nevoilor fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de stadiul de evoluție al afecțiunii.

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este cea mai complexă soluție din Europa pentru recuperarea medicală a pacienților cu afecțiuni neurologice, ortopedice, cardiovasculare, pneumologice sau reumatologice. Principalele elemente distinctive includ tehnologia robotizată de ultimă generație, echipa medicală cu experiență internațională și capacitatea extinsă de internare, în rezerve cu un înalt grad de confort.

Pentru programare, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Articole din aceeași categorie

Informații medicale