Medinfo

Neurologie

Complicațiile accidentului vascular cerebral (AVC): ce trebuie să știi

Pe lângă impactul imediat asupra calității vieții, un accident vascular cerebral (AVC) poate provoca o serie de complicații pe termen lung, deseori asociate cu vârsta pacientului, tipul de accident vascular cerebral (ischemic sau hemoragic) și durata întreruperii fluxului sanguin către creier. Complicațiile accidentului vascular cerebral pot evolua clinic de la simptome ușoare și temporare până la dizabilități grave și permanente.

Complicațiile accidentului vascular cerebral: consecințe fizice, cognitive și emoționale

Aceste complicații asociate cu un AVC pot include deficite motorii, cognitive, dar și probleme emoționale sau alte riscuri care pot afecta starea de sănătate în general. Iată o serie de complicații post AVC:

  • Dificultăți de vorbire sau înghițire
    Afazia, o tulburare de limbaj, și disfagia, dificultatea de a înghiți, sunt complicații frecvente post AVC. Problemele de vorbire se traduc prin articulație slabă, ton scăzut, ritm încetinit și promptitudine scăzută. Complicațiile asociate cu problemele de înghițire sunt: malnutriția sau aspirația pulmonară (inhalarea accidentală a unui corp străin în plămâni).
  • Paralizie sau pierderea mișcărilor musculare
    După un AVC, pacientul se poate confrunta cu paralizie pe o parte a corpului, care poate afecta mobilitatea și independența acestuia, cu dureri și spasme musculare, manifestate prin pierderea mobilității mușchilor.
  • Pierderea memoriei sau alte tulburări cognitive
    În cazul unui AVC, comune sunt problemele de memorie, dificultățile de concentrare și problemele de gândire. În acest sens, pacienții pot experimenta confuzie, dificultăți de învățare și probleme de planificare și organizare. 
  • Depresie și tulburări emoționale
    Depresia rămâne cea mai răspândită tulburare afectivă post AVC. Aceasta se traduce prin senzație de tristețe sau anxietate pentru perioade lungi de timp, pierderea interesului pentru activitățile zilnice, oboseală și energie scăzută, lentoare în mișcări, modificări ale obiceiurilor de somn și incontinență emoțională.
  • Dureri de cap cronice
    În simptomatologia pacientului post AVC se remarcă durerea de cap cronică, care poate afecta negativ calitatea vieții și poate influența asupra șanselor de recuperare. Această complicație post AVC poate fi asociată cu dificultăți în concentrare și oboseală patologică, care este, de fapt, o condiție cronică.
  • Schimbări de comportament
    După un atac cerebral, pacienții se pot confrunta cu schimbări de comportament asociate, de cele mai multe ori, cu probleme în gestionarea emoțiilor, frustrări sau apatie.

Complicațiile accidentului vascular cerebral pot afecta diferite aspecte ale vieții pacientului, iar gestionarea acestora implică, de cele mai multe ori, o abordare multidisciplinară și un plan de tratament adaptat după nevoile individuale ale fiecărui pacient.

Recuperarea post AVC

În cazul unui AVC, neuronii afectați de lipsa de oxigen și substanțe nutritive nu se regenerează. Cu toate acestea, creierul are o anumită capacitate de neuroplasticitate, care îi permite să reînvețe cum să funcționeze după leziuni neurologice, printr-un proces de recuperare.

Din acest motiv, terapiile de recuperare după AVC sunt importante și necesare pentru a obține un grad cât mai extins de autonomie. În cadrul Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, în planul de tratament individual al pacientului post AVC este integrată componenta de reeducare funcțională prin terapie fizică și kinetoterapie. Programele de recuperare după AVC sunt adaptate perfect nevoilor fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de stadiul de evoluție al afecțiunii.

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este cea mai complexă soluție din Europa pentru recuperarea medicală a pacienților cu afecțiuni neurologice, ortopedice, cardiovasculare, pneumologice sau reumatologice. Principalele elemente distinctive includ tehnologia robotizată de ultimă generație, echipa medicală cu experiență internațională și capacitatea extinsă de internare, în rezerve cu un înalt grad de confort.

Pentru programare, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

 

 

 

Articole din aceeași categorie

Informații medicale