Medinfo

Neurologie

De ce să alegi recuperarea robotizată post AVC?

Un accident vascular cerebral (AVC) poate evolua de la simptome tranzitorii fără repercusiuni lezionale cerebrale la sechele majore cu handicap definitiv sau deces. Programele speciale de reabilitare trebuie începute cât mai curând, în primele luni după un AVC. 

Sistemele robotizate reprezintă o soluție complexă de recuperare pentru pacienții cu afecțiuni neurologice și neuromotorii. Din acest motiv, pentru optimizarea planurilor de recuperare medicală post AVC, în Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, în funcție de particularitățile fiecărui caz, se include recuperarea robotizată post AVC și recuperarea asistată de realitatea virtuală.

Reeducare funcțională asistată de roboți: o terapie mult mai eficientă

Recuperarea robotizată a fost integrată în protocoalele standard de tratament post AVC pentru a îmbunătăți eficiența și a recâștiga mobilitatea și funcțiile cerebrale pierdute în urma unui atac cerebral. Recuperarea medicală neurologică asistată de roboți, pe lângă beneficiile importante în recuperarea mersului, creșterea funcționalității membrului superior și stimularea neuroplasticității, aduce multiple avantaje pentru pacienți:

  • repetiție constantă a mișcărilor, care stimulează neuroplasticitatea creierului, esențială în recuperarea post AVC;
  • feedback în timp real, pacientului și echipei medicale;
  • monitorizarea continuă a progresului;
  • creșterea intensității și complexității exercițiilor în funcție de rezultatele înregistrate ale pacientului;
  • accelerarea procesului de recuperare, datorită preciziei și intensității controlate a exercițiilor;
  • terapie motivantă pentru pacient;
  • prevenirea atrofiei musculare, o complicație frecventă a imobilității prelungite.

Recuperare robotizată post AVC, la Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, parte din Rețeaua Medicală Arcadia, este specializat în reabilitarea funcțională și creșterea calității vieții pacienților prin obținerea unui grad cât mai extins de autonomie. Sistemele medicale robotizate din Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia sunt bazate pe factorii esențiali în recuperare: intensitate mare, modalitate de tratament adaptată și funcțională, o terapie motivantă și antrenantă pentru pacient.

În planurile de reabilitare neurologică post AVC, în funcție de particularitățile fiecărui caz, se include:

  • Recuperarea motorie asistată robotic: Lokomat, Andago, Walkerview, Indego, Armeo Spring, Bioness H200.
  • Recuperarea asistată de realitatea virtuală: Nirvana și Khymeia.

Lokomat este un sistem robotizat creat pentru a asista antrenamentul ciclului de mers al persoanelor cu deficit de mers, un sistem util pentru întărirea musculaturii extremității inferioare, ameliorarea spasticității și tonusului muscular în îmbunătățirea rezistenței musculare și cardiovasculare.

Andago este un sistem robotizat pentru recuperarea mersului – pe sol, util pentru antrenamentul echilibrului și activităților funcționale.

Walkerview este un sistem de evaluare detaliată, cu accent pe reeducarea mersului și antrenamentului la efort.

Indego este un dispozitiv de tip exoschelet, utilizat pentru recâștigarea și reeducarea mersului la sol.

Armeo Spring este un dispozitiv de tip exoschelet, utilizat pentru creșterea mobilității, forței musculare, controlului și coordonării.

Nirvana este un sistem de recuperare neuromotorie prin stimulare multisenzorială în realitate virtuală imersivă.

Sistemul Khymeia este bazat pe module cu obiective terapeutice specifice: modul ortopedic, modul pentru mână, modul de realitate virtuală imersivă, modul logopedie, modul fonație, modul cognitiv.

Ca parte a unui program de reabilitare integrat, recuperarea robotizată post AVC, în combinație cu fizioterapia clasică, reprezintă o abordare inovatoare și eficientă care crește, cu siguranță, șansele de recuperare funcțională pentru pacienții care au suferit un atac cerebral.

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este cea mai complexă soluție din Europa pentru recuperarea medicală a pacienților cu afecțiuni neurologice, ortopedice, cardiovasculare, pneumologice sau reumatologice. Principalele elemente distinctive includ tehnologia robotizată de ultimă generație, echipa medicală cu experiență internațională și capacitatea extinsă de internare, în rezerve cu un înalt grad de confort.

Descoperă opțiunile unice de recuperare medicală post AVC din Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia. Pentru programare, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Articole din aceeași categorie

Informații medicale