Medinfo

Ortopedie-Traumatologie

Protezarea totală inversată a umărului

Dr. Gabriel Darca Medic specialist Ortopedie-Traumatologie

Protezarea totală inversată a umărului este o intervenție care se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia și o variantă importantă de tratament în unele afecțiuni ale umărului.
Despre recomandări și avantajele pe care le au pacienții a vorbit Dr. Gabriel Dârcă, medic primar Ortopedie-Traumatologie, în Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia - Spitale și Centre Medicale.

Alina Popa: Bună tuturor! Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia - Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și vă invit să aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Suntem onorați și extrem de bucuroși să-l avem astăzi ca invitat la Arcadia Talks pe domnul doctor Gabriel Dârcă, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, un medic cu o experiență de peste 10 ani în Belgia. Tema ediției de astăzi este „Protezarea totală inversată a umărului”. Bună ziua, domnule doctor! Bine ați venit! Vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră!

Dr. Gabriel Dârcă: Bună ziua! Mulțumesc pentru invitație! Bine v-am găsit!

Alina Popa: Domnule doctor, care sunt cauzele durerii de umăr și care sunt variantele generale de tratament?

Dr. Gabriel Dârcă: În primul rând trebuie plecat de la o noțiune foarte importantă și anume de înțeles faptul că articulația umărului este articulația cea mai complexă a corpului uman, o articulație cu mobilitate completă pe 360 grade, o articulație compusă din patru articulații la rândul ei și o articulație care niciodată nu este în repaus. Indiferent ce facem în viața de zi cu zi, în viața sportivă, în viața profesională, umărul se mișcă. Este o articulație tot timpul în mișcare, o articulație care este prin excelență instabilă și menținută la locul ei și într-un echilibru perfect, pentru că natura cam așa le face pe toate, doar de tendoane și ligamente. Prin urmare, cauza cea mai probabilă, cea mai frecventă a unei dureri de umăr sunt leziunile tendinoase și ligamentare, dar o parte importantă a patologiei dureroase a umărului o reprezintă și patologia legată de cartilajul articular, prin urmare de sănătatea articulației din punctul de vedere al artrozei.

Alina Popa: Domnule doctor, în ce tipuri de afecțiuni poate fi indicată protezarea totală a umărului?

Dr. Gabriel Dârcă: În primul rând ar trebui grupată această protezare totală a umărului în protezarea anatomică, adică protezarea care respectă configurația naturală a articulației, și protezarea totală inversată a umărului, care se numește inversată pentru că este invers față de cum ne-a creat pe noi natura. În ceea ce privește primul tip de protezare și anume protezarea totală anatomică, indicațiile sunt puțin diferite față de cea de-a doua categorie și le voi detalia imediat. În primul caz, în protezarea anatomică a umărului vorbim în general de pacienți tineri, pacienți sub 60 de ani, pacienți care pot beneficia de această protezare totală pentru mai multe motive. Primul și cel mai logic motiv ar fi artroza umărului, dar vorbim de o artroză la un pacient tânăr, cu tendoane ale coifului rotatorilor intacte și perfect funcționale. Cel de-al doilea motiv pentru care se poate recurge la artroplastia totală a umărului anatomică este pentru a trata diverse sechele traumatice la nivelul articulației glenohumerale. Putem vorbi despre sechele cum ar fi o epifizioliză din copilărie care a evoluat cu o limitare a mobilității umărului, dar nedureroasă până la un anumit moment, iar începând din momentul respectiv pacientul începe să aibă dureri. Acea limitare devine dintr-o limitare pur mecanică o limitare algică, moment în care, în mod logic, se recurge la protezarea umărului. A treia mare indicație pentru protezarea totală anatomică a umărului la pacientul tânăr sunt sechelele unor fracturi sau ale altor patologii, cum ar fi o necroză de cap humeral, survenite la vârstă adultă. Din nou vorbim de pacienți tineri, într-o stare generală foarte bună, cu o musculatură și tendoane sănătoase, care pot reeduca în mod corect o proteză anatomică de umăr și care, mai ales, trebuie să fie motivați să meargă până la capăt cu revalidarea pentru a recâștiga o funcție corectă a umărului operat.

Alina Popa: Domnule doctor, ați menționat când este indicată această proteză clasică anatomică. Se realizează această proteză clasică anatomică în Spitalul Arcadia?

Dr. Gabriel Dârcă: Pentru toate indicațiile despre care am vorbit mai înainte sunt deja pacienți care au fost operați în acest spital și care se simt foarte bine, care recâștigă ușor ușor funcția umărului. Nu este o revalidare foarte ușoară, nu este nimic spectaculos în sensul timpului de evoluție pentru că durează destul de mult, dar da, se realizează. Pacienții sunt mulțumiți, au în general o evoluție foarte bună.

Alina Popa: Revenim la protezarea totală inversată a umărului și vă rugăm să ne spuneți în ce situații se indică acest tip de protezare și care sunt avantajele pe care le au pacienții.

Dr. Gabriel Dârcă: Această proteză totală inversată se numește, precum am spus, inversată pentru că este inversul față de cum ne-a creat pe noi natura. Este o proteză mai iertătoare din anumite puncte de vedere, dar foarte necruțătoare din multe alte puncte de vedere. Indicațiile sunt în primul rând pacienții peste 65 de ani, iar în categoria aceasta putem rezolva prin proteza inversată de umăr mai multe patologii. În primul rând, o artroză severă la un pacient sau o pacientă peste 65 de ani, pacienți care au tendoane ale coifului rotatorilor care nu mai sunt de bună calitate; destul de frecvent sunt rupte aceste tendoane, iar dacă în continuare sunt prezente sunt de proastă calitate și nu prezintă garanția că vor ține în cazul implantării unei proteze totale anatomice. Prin urmare, ca regulă generală putem spune că la un pacient cu o artroză la nivelul umărului, cu coif al rotatorilor intact sau cu un coif al rotatorilor rupt, indicația rămâne aceeași și anume implantarea unei proteze totale de umăr de tip inversat. O altă patologie foarte frecvent întâlnită pentru că este cea de-a treia fractură a vârstnicului ca incidență – vorbim de fractura humerusului proximal, fractură destul de greu de tratat prin metodele, putem spune, clasice, în sensul stabilizării fracturii cu diverse implanturi, plăci - șuruburi sau tije - șuruburi. Practic, la acești pacienți, în cazul unei fracturi deplasate cu risc mare de necroză a capului humeral printr-un tratament de osteosinteză se recurge de la început la implantarea unei proteze totale inversate cimentate, care are o evoluție destul de predictibilă, cu o perioadă de revalidare destul de clară în termeni de interval și cu recuperarea unei funcții corecte a umărului bineînțeles vorbind de pacienți cu vârste peste 70-75 de ani. Nu vor recupera o mobilitate, nu vor mai juca niciodată badminton, de exemplu, dar vor recăpăta o mobilitate corectă ca să-și poată desfășura viața cotidiană și să realizeze gesturile vieții cotidiene fără nicio problemă, fără dureri și, cel mai important, să aibă un confort corect al vieții.

Alina Popa: Domnule doctor, protezarea totală inversată a umărului se realizează în Spitalul Arcadia? Putem vorbi aici de un caracter de unicitate?

Dr. Gabriel Dârcă: Da, cred că putem vorbi de un caracter de unicitate pentru că, din câte știu eu cel puțin, Spitalul Arcadia este singurul loc unde această proteză inversată este considerată o intervenție de rutină, care se practică și a fost practicată și de colegul meu, dr. Marius Bar, înainte de ajungerea mea în acest spital, dar cu atât mai mult în ultimul timp devine o intervenție chirurgicală de rutină, standardizată, aproape săptămânală am putea spune și cu rezultate foarte bune, cu pacienți mulțumiți și, bineînțeles, realizată de o echipă chirurgicală care începe să aibă o experiență destul de bogată în domeniu. Este o intervenție care necesită o perioadă lungă de antrenament, ca să spunem așa, o curbă de învățare destul de lungă și, de asemenea, un chirurg care să se ocupe aproape exclusiv de această patologie a umărului, care este destul de complexă din toate punctele de vedere și, de asemenea, o echipă care să fie dispusă să urmeze eforturile chirurgului pentru că toate se desfășoară în blocul operator ca un lanț de bicicletă, putem spune. Fiecare za are rolul ei bine definit. Dacă o za nu își face treaba, tot lanțul se rupe.

Alina Popa: Domnule doctor, care sunt recomandările post operatorii și cât durează perioada de recuperare?

Dr. Gabriel Dârcă: În ceea ce privește proteza anatomică, perioada de imobilizare postoperatorie este undeva între 2 și 4 săptămâni, în funcție de indicația pentru care a fost implantată acea proteză. În ceea ce privește proteza totală inversată de umăr, imobilizarea standard, dacă putem spune astfel, este de 2 săptămâni. După 2 săptămâni, odată cu scoaterea firelor de sutură, se renunță și la imobilizarea permanentă a umărului, pacienții încep să miște, să facă fizio și kinetoterapie pasivă, pentru ca apoi la 4 săptămâni postoperator să înceapă mobilizarea și kinetoterapia activă, o revalidare de o durată medie între 3 și 6 luni, timp în care pacienții trebuie să muncească pentru ei înșiși pentru că nimeni nu o poate face în locul lor. Cel mai important este faptul că după implantarea unei proteze totale inversate, indiferent de indicația de început a implantării ei, la câteva zile postoperator, o săptămână postoperator, durerile sunt aproape zero. Pacienții sunt confortabili, nu spun că mișcă foarte bine la 2 săptămâni postoperator, dar au deja un confort de a nu mai avea dureri, prin urmare viața devine mult mai frumoasă când putem să ne odihnim, când putem să ieșim din casă chiar și cu brațul imobilizat într-o eșarfă, dar fără să fim dependenți de medicamentele antalgice și antiinflamatorii.

Alina Popa: Domnule doctor, când vorbim despre recuperare, Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia aduce beneficii pacienților prin infrastructura și dotările performante existente în acest spital?

Dr. Gabriel Dârcă: Bineînțeles. Revalidarea unui umăr operat, indiferent de tehnica chirurgicală, dar cu atât mai mult după o proteză de umăr, depinde foarte mult de echipa de kinetoterapeuți – să fie o echipă de kinetoterapeuți bine instruiți, cu o coeziune între ei, să știe fiecare ce are de făcut, să fie la curent fiecare cu evoluția fiecărui pacient. Cu atât mai mult, când pe lângă această echipă de kinetoterapeuți instruiți se adaugă și niște dotări de ultimă generație și o aparatură performantă care ajută pacientul și revalidarea devine „o joacă”, dacă putem spune astfel, da, în mod clar se poate vorbi de beneficii suplimentare. Pe lângă asta, un beneficiu major este opțiunea de a rămâne spitalizat în Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, ceea ce simplifică foarte mult lucrurile pentru că nu este deloc ușor pentru un pacient, chiar și tânăr, dar cu atât mai mult pentru pacienții în vârstă, să facă un drum, câteodată să traverseze tot orașul pentru a ajunge la spital pentru o ședință de recuperare care durează în medie o oră, ca apoi să se întoarcă la domiciliu. Prin urmare are această facilitate de a fi acolo, la locul unde se desfășoară revalidarea este un mare avantaj.

Alina Popa: Domnule doctor, vă mulțumesc încă o dată că ați acceptat invitația la dialog. A fost o discuție extrem de interesantă.

Dr. Gabriel Dârcă: Mulțumesc foarte mult pentru invitație! Pe data viitoare!

Alina Popa: Sigur că da. Vă mulțumim că ați fost alături de noi. Așteptăm în continuare întrebările voastre exprimate printr-un comentariu și fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!

Articole din aceeași categorie

Informații medicale