Medinfo

Ortopedie-Traumatologie

Protezarea unicompartimentală a genunchiului

Dr. Marius Costel Bar Medic primar Ortopedie-Traumatologie

Articulația genunchiului îndeplinește funcții importante în aparatul locomotor. Trebuie să fie mobilă și suplă, dar și suficient de puternică și stabilă, pentru a susține întreaga greutate a corpului. Solicitată foarte mult, este predispusă la artroză. Atunci când apar disfuncționalități, medicul ortoped este cel care poate oferi cele mai bune soluții de tratament.

În Spitalul Arcadia, primele protezări unicompartimentale de genunchi au fost realizate încă din anul 2019, în exclusivitate în Regiunea de Nord-Est, iar experiența acumulată între timp demonstrează eficacitatea acestei soluții în cazurile în care este recomandată. Despre proteza unicompartimentală de genunchi și avantajele pe care le au pacienții, vorbește Dr. Marius Bar, medic primar Ortopedie-Traumatologie în acest episod Arcadia Talks.

Alina Popa: Bună tuturor! Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate - Arcadia Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și vă invit să aflăm de la specialiștii Arcadia, totul despre sănătate. Invitatul de astăzi la Arcadia Talks este un medic cu o experiență extinsă în chirurgia Ortopedică. Mă bucur și sunt onorată să-i spunem bun venit domnului doctor Marius Bar, medic primar Ortopedie-Traumatologie, coordonatorul departamentului de Ortopedie-Traumatologie Arcadia. Tema discuției de astăzi este „protezarea unicompartimentală a genunchiului’’.
Bună ziua, domnule doctor, bine ați venit!

Dr. Marius Bar:
Bună ziua, mulțumesc frumos pentru invitație.

Alina Popa: Articulația genunchiului îndeplinește funcții importante în aparatul locomotor. Trebuie să fie mobilă și suplă, dar și suficient de puternică și stabilă pentru a susține greutatea întregului corp. Solicitată foarte des, este predispusă la artroză. Atunci când apar disfuncționalități, medicul ortoped este cel care poate oferi cele mai bune soluții de tratament. La Spitalul Arcadia, primele protezări unicompartimentale de genunchi au fost realizate încă din anul 2019, în exclusivitate în regiunea Moldovei, iar experiența acumulată de până acum a demonstrat eficacitatea acestei soluții în cazurile în care este recomandată. Domnule doctor, ce este proteza unicompartimentală de genunchi? Care este noutatea care însoțește acest tip de proteză?

Dr. Marius Bar:
Protezarea unicompartimentală a genunchiului este o intervenție chirurgicală care presupune înlocuirea unei părți a genunchiului. În situațiile în care pacientul prezintă anumite patologii care duc la disfuncția articulației, începând de la traumatisme, tumori, artroză, anumite boli inflamatorii. Înlocuirea genunchiului în situațiile extreme sau în condițiile în care genunchiul este complet afectat se realizează în două moduri: prin proteză totală de genunchi, atunci când înlocuim întreaga articulație a genunchiului, sau prin proteză parțială de genunchi, când înlocuim doar o parte dintre cele două componente portante, genunchii având două compartimente portante care susțin greutatea corpului. Acum, ce trebuie să știm și ce trebuie să știe pacienții noștri este că majoritatea cazurilor sau principala patologie pentru care pacienții se adresează Rețelei Medicale Arcadia și care se pretează la o astfel de intervenție, este reprezentată de artroze. Aici noi vorbim de artrozele severe ale genunchiului. Artrozele sau gonartroza incipientă sau gonartroza moderată a genunchiului au alte soluții terapeutice care intră în sfera medicală, medicație, recuperare medicală, balneofizioterapie și artroscopie. Subiect pe care o să-l detaliem cu altă ocazie.

Alina Popa: Sigur că da.

Dr. Marius Bar: În momentul de față, protezarea unicompartimentală a genunchiului a câștigat tot mai mult respect în lumea ortopedică europeană și americană, datorită faptului că protezarea parțială aduce un confort pacientului suplimentar față de proteza totală. Studiile făcute de către americani au demonstrat în ultimii ani că doar 90% dintre pacienții cu artroze severe care primesc o proteză totală de genunchi se simt bine cu implantul primit. Însă, există un procent de 10% - 15% din pacienți care, cu toate că sunt operați, cu toate că genunchiul afectat este înlocuit cu o proteză, ei totuși nu au gradul de satisfacție pe care îl așteaptă. În acest caz este evident că toți specialiștii din domeniu au încercat să găsească soluții la această problemă și evident că această protezare pe componente a devenit tot mai de interes. Proteza parțială de genunchi a fost inventată de 40 de ani. În ultimii ani, datorită dezvoltării medicinei, aceste implante care înlocuiesc parțial genunchiul s-au dezvoltat tot mai mult și s-au apropiat tot mai mult de ceea ce înseamnă biomecanica normală a unui genunchi.

Alina Popa:
Domnule doctor, ar fi interesant să ne spuneți care sunt pacienții care pot beneficia de artroplastie unicompartimentală de genunchi?

Dr. Marius Bar:
În momentul de față, pacienții care se prezintă în cabinetul nostru cu boli degenerative sau distructive ale genunchiului, dar care implică un singur compartiment al genunchiului sunt luați în calcul pentru astfel de intervenții de înlocuire parțială a genunchiului. Odată ce noi considerăm că pacientul se pretează la o astfel de intervenție, urmează o evaluare foarte minuțioasă pentru a vedea dacă pacientului i se poate pune un astfel de implant parțial sau dacă nu cumva el necesită o proteză totală de genunchi. Evaluarea în Arcadia se bazează pe o componentă clinică, pe o componentă imagistică ce ajută semnificativ. În speță, radiografii, radiografii în picioare, în încărcare, RMN și chiar RMN-ul 3 Tesla, prin care noi evaluăm gradul de uzură al cartilajului. Odată ce pacientul a trecut de aceste etape de evaluare imagistică și clinică și se încadrează, urmează momentul în care noi aducem la cunoștință pacientului soluția noastră terapeutică. Bineînțeles, în cazul în care pacientul este de acord, ne vom îndrepta spre o protezare parțială pentru că această intervenție și acest implant aduce un plus de viață genunchiului. Ceea ce trebuie să știe pacienții noștri, mai ales cei cu artroze severe, este că fiecare implant sau fiecare proteză care se pune unei articulații are un timp de viață. Timpul de viață mediu este undeva de 10-15 ani pentru o proteză parțială și 10-15 ani pentru o proteză totală de genunchi. La pacienții care se încadrează în anumite repere de vârstă, 40-50 de ani, este foarte greu să iei decizia de a-i pune o proteză totală de genunchi, știind că în aproximativ 15 ani proteza respectivã ar trebui înlocuită. Intervenția de înlocuire a unei proteze totale este o intervenție destul de dificilă, atât pentru chirurg și destul de grea pentru pacient. Acesta este motivul pentru care protezele parțiale au câștigat atât de mult teren pentru că ele aduc acest plus de viață genunchiului. Pacientul care prezintă o artroză doar într-un singur compartiment pe care noi îl protezăm doar parțial, după 15 ani sau cât rezistă proteza parțială, poate fi operat pentru o proteză totală. Această tactică va lungi viața genunchiului pacientului pentru încă 15 ani. În felul ăsta, la majoritatea pacienților noi reușim să depășim, „tehnic vorbind”, speranța de viață care este în România.

Alina Popa:
Domnule doctor, ați intuit foarte bine următoarea mea întrebare. Care sunt avantajele pacienților?

Dr. Marius Bar:
Avantajele pacienților sunt multiple, începând de la faptul că intervenția de protezare parțială în artrozele genunchiului este mult mai mică. Mult mai mică în funcție de amploare, timp operator, incizie, traumă chirurgicală asupra genunchiului pacientului. Pe lângă acestea, pacientul la partea de confort se situează într-un plan foarte bun față de o proteză totală de genunchi. Capitalul de durere este unul foarte scăzut. Pacientul se recuperează relativ destul de repede. În momentul de față, timpul de spitalizare pentru o proteză parțială în Arcadia este între 2 și 4 zile. Pacientul merge de a doua zi pe picior, poate să calce cu sprijin parțial. Riscul de infecție pentru o astfel de intervenție față de proteza totală de genunchi este la jumătate. Foarte important pentru pacient este faptul că acesta, după protezarea parțială, simte natural genunchiul. Așa cum am spus la începutul interviului, în cazul protezelor totale de genunchi, 10-15% dintre pacienți nu se simt bine cu proteza lor și cu genunchiul lor protezat. Procentul celor care nu se simt bine cu o proteză parțială e de 2-3 procente. Deci, acestea sunt în mare cele mai importante avantaje pe care le are pacientul. Partea de satisfacție și de confort domină pentru că sunt pacienți care se întorc în consultații la o săptămână, fără cârje, fără niciun susținător. Ei deja se simt bine. Capitalul de durere a dispărut aproape complet, iar asta face din chirurgia protetică parțială, o chirurgie optimistă.

Alina Popa:
Domnule doctor, eu știu că dumneavoastră vă petreceți foarte mult timp în sala de intervenții, în blocul operator și ar fi interesant să ne spuneți cum se desfășoară acest tip de intervenție chirurgicală în Spitalul Arcadia?

Dr. Marius Bar:
În Spitalul Arcadia, această intervenție este bine protocolată și pacientul parcurge niște etape foarte clare. De la pregătirea pentru internare, examenul, reevaluarea clinică și imagistică a pacientului, reevaluarea de către medicii noștri anesteziști, până la momentul în care pacientul ajunge în blocul operator și are loc intervenția. Ceea ce domină în Arcadia, față de alte spitale și eu pot să spun asta pentru că am lucrat și în mediul public, am lucrat și în privat, am lucrat și în străinătate, este senzația de încredere pe care încercăm să o transmitem pacientului. Persoana care vine să își facă o intervenție de protezare este un pacient și orice pacient este stresat. Orice gest chirurgical stresează un individ și atunci noi trebuie să fim cât mai aproape de el, de suferința lui și să-i oferim această încredere. Cum am spus, această încredere pe care încercăm să o transmitem, o regăsim la pacient în zilele ce urmează intervenției pentru că acesta din a doua zi se transferă în departamentul de Ortopedie. Acolo începe să calce cu kinetoterapeuții și observă că durerea a scăzut foarte mult. De aici pornește încrederea pacientului. Noi avem un număr foarte mare de pacienți în momentul de față, deși experiența încă nu este una de lungă durată, este de doar 3 ani de protezare parțială la Arcadia, cu pacienți care au deja ambii genunchi operați și protezați.

Alina Popa:
Domnule doctor, sunt convinsă că cei care ne privesc ar fi interesați să afle care sunt recomandările post-intervenție?

Dr. Marius Bar:
Recomandările sunt destul de sumare după o astfel de intervenție. Așa cum am spus, pacientul se simte destul de bine din primele zile. Noi chemăm pacientul la două controale și permitem pacientului să încarce piciorul operat la toleranță de a doua zi de după operație. Majoritatea pacienților țin o săptămână, două, cârje sau elemente susținătoare, accesorii. În cea mai mare parte a pacienților, 90% la o lună de zile au activitate cvasi-normal după o astfel de intervenție.

Alina Popa:
Domnule doctor, așa cum ați menționat și dumneavoastră, sunt mulți pacienți care au beneficiat de această intervenție din 2019 și până acum. Cu siguranță sunt multe cazuri de care vă amintiți și vă rugăm să ne povestiți câteva dintre acestea.

Dr. Marius Bar:
Este greu să numim anumite cazuri și anumiți pacienți. Fiecare pacient vine cu o poveste personală. Sunt pacienți care se prezintă la noi cu un genunchi operat, cu o proteză totală și vin și optează pentru o intervenție de protezare parțială. Apoi, constată cu satisfacție că se simt mult mai bine după o astfel de intervenție. Așa cum am zis, sunt pacienți care au venit în serviciul nostru pentru a se opera la al doilea genunchi. Adică, noi întâlnim o cazuistică extinsă și ceea ce este interesant este că noi în Arcadia putem să oferim această soluție pacienților cu artroză, doar într-unul din compartimentele genunchiului. Pentru că, am spus și la început, experiența, în momentul de față este destul de redusă în țară. Sunt puține servicii care practică astfel de intervenții și există o mare reticență din partea medicilor chirurgi, ortopezi, în a prelua această intervenție chirurgicală și a o dezvolta. Împreună cu toate avantajele pe care le are o astfel de intervenție pentru pacient, o intervenție de protezare parțială pentru genunchi este o intervenție cu un nivel de dificultate sau de cerere ridicat pentru chirurg. De aici, motivul pentru care în România acest gen de intervenții încă nu se practică la o scară suficient de largă. Intervenția de protezare parțială presupune multă rigurozitate din partea chirurgului, multă precizie în timpul intervenției. Orice eroare nu poate fi corectată, se va răsfrânge asupra funcției genunchiului pacientului, față de o eventuală proteză totală. În cazul protezei totale, micile erori din timpul unei intervenții poți să le corectezi, comparativ cu cea parțială unde nu se poate întâmpla acest lucru. Pe de altă parte, curba de învățare pentru o astfel de intervenție este destul de lungă. Presupune anumite formări profesionale pe care noi a trebuit la rândul nostru să le parcurgem, o serie întreagă de cursuri la Universitatea din Oxford. Există țări, cum sunt Marea Britanie sau Statele Unite, unde ca și chirurg nu ai voie să faci o astfel de intervenție. Intră în malpraxis atâta timp cât nu s-au parcurs etapele de formare. Toți cei care au îmbrățișat acest gen de intervenție chirurgicală în avantajul pacientului, au experiență deja formată în chirurgia genunchiului. Nu poți să faci o astfel de intervenție, de înlocuire parțială a genunchiului, dacă nu ai experiență vastă în protezarea totală a genunchiului. Există situații în intraoperator când cu toată evaluarea, cu toată rigurozitatea, constați că genunchiul nu se pretează la o astfel de proteză parțială și ești nevoit în același moment să schimbi tactica și pacientului să îi înlocuiești genunchiul cu o proteză totală. Deci, trebuie să fii pregătit și pentru această situație. Din acest motiv, colegii din țară nu îmbrățișează acest gen de intervenție. Există și o serie de studii în momentul de față în Statele Unite ale Americii care demonstrează că orice chirurg care face intervenție de genul acesta de protezare parțială, dacă nu operează minim 30-40 pe an, rezultatele nu vor fi pentru pacient cele așteptate.

Alina Popa:
Domnule doctor, vă mulțumesc foarte mult că ați acceptat invitația la dialog.

Dr. Marius Bar:
Mulțumesc foarte mult pentru invitație.

Alina Popa: Vă mulțumim că ați fost alături de noi. Așteptăm întrebările voastre exprimate printr-un comentariu și fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!

În cadrul Rețelei Medicale Arcadia, pacienții au acces la consultații și intervenții de chirurgie ortopedică. Pentru programarea consultației, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Articole din aceeași categorie

Informații medicale