Medinfo

Neurologie

Tremorul în afecțiunile neurologice

Dr. Vlad Padurariu Medic primar Neurologie

Tremorul este o caracteristică comună a bolii Parkinson (PD) și a altor afecțiuni neurologice, ce poate apărea în diferite forme și poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv mâinile, brațele, picioarele, capul și vocea. Există diferențe între tremorul observat în boala Parkinson și alte tipuri de tremor.

Tremorul distinctiv al bolii Parkinson este un tremor de repaus, ceea ce înseamnă că apare atunci când partea afectată a corpului este în repaus și nu este implicată activ în mișcare. Acesta implică de obicei o mișcare ritmică, oscilantă a mâinilor, degetelor, degetului mare sau, mai puțin frecvent, a altor părți ale corpului, cum ar fi bărbia sau buzele. Tremorul de repaus în boala Parkinson are adesea un aspect caracteristic de „rulare a unei pilule” sau de „numărat banii”, în care degetele fac o mișcare de frecare sau rulare înainte și înapoi asemănătoare acțiunii de rulare a unei pastile între degete. Amplitudinea (amploarea mișcării) tinde să fie relativ scăzută. Tremorul de repaus în boala Parkinson se diminuează adesea sau chiar dispare temporar în timpul mișcărilor intenționate sau în timpul activităților, precum și în somn.

În alte afecțiuni, tremorul are caracteristici diferite.

Tremorul esențial, considerat cea mai frecventă tulburare de mișcare, se caracterizează printr-un tremor postural sau cinetic, ceea ce înseamnă că apare atunci când se menține o anumită poziție împotriva gravitației sau în timpul mișcării voluntare. Tremorul esențial afectează de obicei mâinile, capul sau vocea și tinde să aibă o frecvență mai mare decât tremorul Parkinson.
Tremorul intențional, al treilea tip major de tremor, este asociat cu leziuni la nivelul cerebelului. Se manifestă spre finalul mișcărilor voluntare (intenționate), pe măsură ce mâna sau degetele se apropie de țintă și se însoțește de obicei și de alte semne cerebeloase (tulburări de mers și de echilibru, disartrofonie).
Există și alte tipuri de tremor, mai rar întâlnite, cum ar fi tremorul Holmes (după leziuni vasculare la nivelul mezencefalului), tremorul distonic, care apare în combinație cu distonia, tremorul fiziologic, un tremor normal pe care toți oamenii îl experimentează într-o anumită măsură, în special în timpul sarcinilor motorii fine sau atunci când sunt stresați, obosiți, emoționați. Tinde să aibă amplitudine și frecvență scăzute și nu este de obicei patologic.
De asemenea, tremorul poate apărea și într-o serie de alte situații care nu aparțin neurologiei (ex. boli ale tiroidei sau alte afecțiuni endocrine, afecțiuni cardiovasculare, autoimune, metabolice, stres și anxietate) sau poate fi indus de anumite medicamente sau substanțe.

Este important de reținut că, în timp ce tremorul este un simptom comun al bolii Parkinson, nu toate persoanele cu Parkinson experimentează tremor, iar tremorul poate apărea și în alte condiții care nu au legătură cu boala Parkinson. Prin urmare, este necesară o evaluare medicală cuprinzătoare de către un neurolog specializat în tulburări de mișcare pentru a diagnostica cu precizie cauza principală a tremorului și pentru a determina cea mai adecvată abordare de management.

Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare înseamnă evaluare complexă a pacientului, abordare multidisciplinară, metode moderne de tratament avansat, îngrijire specializată, educație și sprijin continuu. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Articole din aceeași categorie

Informații medicale