Angioplastia coronariană crește foarte mult fluxul sanguin prin artera coronară îngustată sau blocată anterior. În general, durerea în piept ar trebui să scadă. De asemenea, capacitatea de efort ar trebui sa crească și să fiți mai capabil să faceți mișcare.
Angioplastia cu stent reușită înseamnă, de asemenea, că s-ar putea să nu fiți supus unei intervenții chirurgicale de bypass coronarian, o procedură mai invazivă care necesită un timp de recuperare mai lung.
Pe de altă parte, angioplastia cu stent nu înseamnă că boala de inimă dispare. Va trebui să păstrați un stil de viață sănătos și să luați medicamente conform prescripției medicului.
Dacă aveți simptome similare cu cele pe care le-ați avut înainte de angioplastia coronariană, cum ar fi durere în piept sau dificultăți de respirație, adresați-vă medicului dumneavoastră. Dacă aveți dureri în piept în repaus sau dureri care nu răspund la nitroglicerină (cu durata peste 15 minute), adresați-vă către asistență medicală de urgență.
Pentru a vă menține inima sănătoasă după angioplastie, ar trebui să vă schimbați stilul de viață, ceea ce presupune să:
- renunțați la fumat;
- reduceți nivelul colesterolului (LDL);
- adoptați o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi saturate, bogată în fructe și legume, cereale integrale, nuci și semințe;
- mențineți o greutate sănătoasă;
- controlați alte afecțiuni, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială;
- faceți exerciții fizice regulate;
- luați medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră;
Fumatul și supraponderalitatea sunt două dintre principalele cauze ale bolilor de inimă. De asemenea, fac ca tratamentul să fie mai puțin probabil să funcționeze. Cu atât mai mult după stentare este important să vă angajați să trăiți un stil de viață sănătos pentru inima dumneavoastră.
Implantul de stent și activitatea fizică
Echipa medicală va oferi informații cu privire la durata recuperării și dacă există activități pe care trebuie să le evitați între timp. În cele mai multe cazuri, veți fi sfătuit să evitați ridicarea greutăților și activitățile obositoare timp de aproximativ o săptămână sau până când locul puncției s-a vindecat.
Exercițiile fizice vă vor ajuta să vă grăbiți recuperarea și reprezintă o componentă cheie a unui stil de viață sănătos: ajută la controlarea tensiunii arteriale, greutății și colesterolul și vă mențin relaxat. Începeți cu plimbări scurte și simple și creșteți treptat lungimea și intensitatea.
Implantul de stent și revenirea la locul de muncă
Dacă ați avut o angioplastie coronariană planificată (fără urgență), ar trebui să vă puteți întoarce la muncă după aproximativ o săptămână. Dacă, în schimb, ați avut o angioplastie de urgență în urma unui infarct miocardic, pot trece câteva săptămâni până să vă recuperați complet și să vă puteți întoarce la muncă.
Implantul de stent: medicația și tratamentul suplimentar
Majoritatea oamenilor trebuie să ia medicamente pentru subțierea sângelui, care să prevină „înfundarea” stentului (antiagregante plachetare) timp de până la 1 an după o angioplastie. Aceasta este de obicei o combinație de aspirină în doză mică și ticagrelor sau clopidogrel. Este foarte important să vă urmați programul de medicație. Dacă întrerupeți tratamentul devreme, crește considerabil riscul unui infarct miocardic cauzat de blocarea arterei tratate. Tratamentul cu clopidogrel sau ticagrelor va fi de obicei întrerupt după aproximativ un an, dar majoritatea oamenilor trebuie să continue să ia doze mici de aspirină pentru tot restul vieții.
Implantul de stent și dieta
O dietă sănătoasă oferă organismului nutrienți care protejează inima - vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare. În mod ideal, dieta ar trebui să includă:
- Carne și/sau alternative de carne, cum ar fi ouă, leguminoase și nuci;
- Pește – 2 porții de pește gras pe săptămână, cum ar fi crap, macrou sau sardine, vă vor ajuta să obțineți grăsimi omega-3 sănătoase pentru inimă;
- Cerealele integrale – alegerile bune de cereale integrale includ pâine sau biscuiți din făină integrală sau integrală, orez brun, paste integrale, orz, secară, ovăz, mămăligă și cușcuș;
- Lactate – de preferință cu conținut scăzut de grăsimi;
- Grăsimi sănătoase – o cantitate mică de grăsimi și uleiuri sănătoase din nuci, semințe, avocado și pește gras;
- Apa – a se evita băuturile racoritoare zaharoase, iar alcool doar cu moderație (ex. un pahar de vin pe zi).
- Consumați 2 porții de fructe, 5 porții de legume și 4 sau mai multe porții de cereale integrale - în funcție de nevoie.
- Reduceți consumul de sare – folosiți cât mai puțină sare posibil atunci când gătiți, deoarece aceasta vă va ajuta să vă scădeți tensiunea arterială și să preveniți retenția de lichide.
- Evitați alimentele cu zahăr – acestea sunt adesea consumate în locul alimentelor sănătoase și pot contribui la creșterea în greutate.
Implantul de stent și reabilitarea cardiacă
În special dacă stentarea a fost făcută în contextul unui infarct miocardic, medicul vă poate recomanda înscrierea într-un program de exerciții fizice și reabilitare cardiacă. Acest program își propune să vă ajute să vă recuperați după procedură și să reveniți la viața de zi cu zi cât mai repede posibil.
Implantul de stent și șofatul
Dacă nu ați avut un infarct miocardic, puteți relua șofatul la 2 zile după interventie. Dacă ați avut un infarct miocardic, totuși, va trebui să discutați cu medicul dumneavoastră când puteți relua șofatul.
Implantul de stent și călătoriile
Detectoarele de metale utilizate în aeroporturi și alte zone de screening nu afectează stenturile. Stent-ul nu conduce la declanșarea detectoarelor de metale.
Implantul de stent și activitatea sexuală
Dacă viața sexuală a fost afectată anterior de angină pectorală, este posibil să puteti avea o viață sexuală mai activă de îndată ce va simțiți pregătit după o angioplastie coronariană (de evitat în primele 2-5 zile postprocedural). Dacă aveți nelămuriri, discutați cu medicul dumneavoastră de familie. Potrivit experților, activitatea sexuală este echivalentul cu a urca câteva etaje de scări în ceea ce privește efortul depus.
Powered by Froala Editor